Päätaloviikko 2.- 8.7.2018

 

Kalle Päätalo -seura ry:n ja Kallioniemen ohjelmaa

Maanantai 2.7.2018

12.00 Päätaloviikon avajaiset Kallioniemessä
Avajaisissa kuullaan Kallioniemen historiaa 30 vuoden takaa itsensä Kallen kertomana. Tarinoinnin jälkeen Riitu ja Kalle rantautuvat kotivalkamaan Taivalkosken Teatterin toimesta. Avajaisissa myynnissä kahvia ja juustoleipää lakkahillon kanssa. 


14.00 Herkon veneen tervaus, Kallioniemi
Tervaajille tarjotaan nisukahvit. Piletti museoalueelle 6 €.

14.30 Kulttuurikierros Taivalkosken hautausmaalla
Tutustutaan Kalle Päätalon Iijoki-sarjan keskeisten henkilöiden hautapaikkoihin. Kierroksella on ensi kertaa mahdollisuus nähdä Päätalon parhaan kasvinkumppanin Kalle Loukusan muistokivi. Oppaana Raimo Aro.

Tiistai 3.7.2018

10-12 Perinnetöitä Kallioniemessä
Tehdään Kalervo Laurosen opastuksella tuohirove, siihen on sitten soma poimia hilloja Riitun jalanjäljissä. Tuohiroveen teon lomassa Kalervo esittelee päre- ja tuohitöitä ja kertoo niiden tekemisestä. Piletti museoalueelle 6 €.

Keskiviikko 4.7.2018

10-16 Maistiaiset Kallioniemessä
Koko kansan mummolassa maistellaanjuustoleipää ja lakkahilloa. Piletti museoalueelle 6 €.

Torstai 5.7.2018

18.00 Perinteiset pirttiseurat Kallioniemessä
Lars Levi Laestadiuksen opin mukaiset pirttiseurat vanhan ajan tyyliin. Seurapuhujina pastori Pekka Aittakumpu ja maallikkosaarnaaja Arto Lohi. Lauletaan puheiden lomassa perinteisiä Siionin lauluja ja virsiä.

Perjantai 6.7.2018

10.00 Päätalolaisia hahmoja, Kallioniemi
Kallen kirjojen hahmot saapuvat Kallioniemeen Eliisa Sylvänteen ja Ismo Määtän esittäminä. Piletti museoalueelle 6 €.

16.00  30. Tietokilpailu Kalle Päätalon tuotannosta, Herkonmäen kesäteatteri
Tietokilpailukysymykset tulevat Koillismaa sarjan kirjoista Koillismaa, Selkosen kansaa, Myrsky Koillismaassa, Myrskyn jälkeen ja Mustan lumen talvi. Lisätietoja Matti Puolitaival p. +358 50 4360079.

18.00 Kalle Päätalo seura ry:n jäsentapaaminen - Tule ideoimaan Kallelle synttärit & tietovisa!
Hotelli Herkko

Miten juhlittaisiin mestarin tasavuotissyntymäpäiviä ensi vuonna?

 • Anotaanko Päätalolle liputuspäivää? Juotaisiinko ehki lemunaatipullo kimpassa?
 • Vai mentäisiinkö porukalla Villinsaaren sannikoille huppailemaan?
 • Painettaisiinko Kallen naama Koskenlaskija-paketin kylkeen?
 • Järjestettäisiinkö Suurin syntini -niminen kirjoituskilpailu?
 • Entäpä olisiko paikallaan kirjoittaa kesäteatterinäytelmä nimeltä "Korkiannieme haravamies"?
 • Pidetään yleinen Kalle Päätalo 100 vuotta -pohdintatilaisuus, johon kaikki halukkaat voivat osallistua, ei tarvitse olla Päätalo-seuran jäsen.

Päätalo-visa

 • järjestetään kesän jäsentapaamisessa nyt toista kertaa kaikille pyöreäpäisille, sakeaverisille tai muuten vain aloitteleville Iijoki-sarjan lukijoille.
 • Kysymysten aiheena on tänä vuonna Nuorikkoa näyttämässä -teos.
 • Hummoorilla höystettyihin kysymyksiin ei tarvitse osata vastata omin sanoin, vaan monivalinnoista räiskitään oikeat vaihtoehdot.
 • Kysymyksissä tuodaan esiin kirjasta joitakin mehevimpiä murremuotoiluja ja muuta mukavaa, joten pohjatietoja ei tarvita. Vähempihi hummeeti riittää. Vastaaminen on helppoa ja nopeaa, ja nopeimmin vastannut voittaa.
 • Monivalintakysymyksiin pääsee vastaamaan tietovisan aikana kirjautumalla älypuhelimella tai muulla mobiililaitteella osoitteessa https://kahoot.it. Osallistuminen ei ole vaikeaa, ja siihen annetaan ohjeita vielä visan alkajaisiksi.
 • Tärkeintä ei ole jalo kilpailu, vaan mahoton huppailu ja lystäily Päätalon rikkaan kielenkäytön ympärillä.
 • Kisailemaan on lupautunut myös Vilja Päätalo.
 • Tilaisuuden juontavat Maija Saviniemi ja Sari Keskimaa.

Lauantai 7.7.2018

13.00  Päätaloviikon lukijatapahtuma ja pääjuhla

Päätalokeskus, yläkoulun sali

Sari Keskimaa on Päätalo-fani, tutkija ja äidinkielen opettaja. Hänen väitöskirjatutkimuksensa käsittelee Kalle Päätalon Iijoki-sarjan kieltä. Puheenvuorossaan ”Iijoki-sarja - kielentutkijan aarreaitta”
Sari valottaa Iijoki-sarjaa kielentutkimuksen näkökulmista ja kertoo väitöskirjastaan. Toisen lukijapuheenvuoron pitää kirjailija ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Jyri Paretskoi. Kolmas puheenvuoron pitäjä julkistetaan myöhemmin osoitteessa www.paataloseura.fi ja Päätaloviikon FB-sivulla.

 

 

 

SEURAA PÄÄTALOVIIKON FB-SIVUJA SEKÄ PÄÄTALOVIIKON OHJELMAA

www.taivalkoski.fi -sivuilta

 

TÄSSÄ MUUTAMIA MUITAKIN KIINNOSTAVIA TAPAHTUMIA:

Keskiviikko 4.7.2018

10-17 Raatteen tiellä Kurtti Reinon jalanjäljillä, lähtee Kalle Päätalon torilta
Oppaana Tuomo Horsma. Omakustanteinen ruokailu Raatteen portissa. Retken hinta opastuksineen 40 €. Ilmoittautumiset 22.6.2018 mennessä p. 040 5887 065/Tuomo.

Torstai 5.7.2018

15.00 ja 19.00 A i k a m a t k a – pitäjän kokoinen ja makuinen kyläkierros, Herkonmäen kesäteatteri
Ensiluokkaisina matkaoppaina iki-ihanat Flikat & Nope, huikealla elämysmatkalla menossa mukana 120 vuotta täyttävä Taivalkosken nuorisoseura. Piletti 14 €/8 €. Lippuvaraukset: Riikka Lukkari 040 554 1828.

Perjantai 6.7.2018

12.00 Lähetään loistolla reissuun! Lähtee Kalle Päätalon torilta
”– Kaikkiin perkeleen reissuin ihminen erehtyy lähtemään…! Ja kaikenlaisen kaverin kansa! Yhtä saatanan taistelua…” Jotta ei kävisi yhtä huonosti kuin Päätalon Kallelle huppailureissulla Laina-vaimon kanssa kesällä 1945, kannattaa lähteä opastetulle kierrokselle porukalla Taivalkosken keskustaan. Kuljetaan yhdessä tutuissa maisemissa Ossuuskaupan kartanolta neljäntien risteyksen kautta Taivalvaaralle ja takaisin.  Oppaina toimivat Päätalo-fanit Sari Keskimaa ja Maija Saviniemi. Piletti 5 €. Ilmoittautumiset 4.7.2018 mennessä p. 040 8366 801/Paula.

Lauantai 7.7.2018

7.00 Herkon vohkasu – Päätaloviikon juoksutapahtuma, lähtö Jokijärven kylätalolta
20 kilometrin vohkasu Jokijärveltä kirkonkylälle. Tällä kertaa loppumatka taitetaan Kaakkurivaaran yli kulkevaa vanhaa maantietä ja samalla voidaan kurkistaa Koninhaudan pohjalle. Vohkasijat saapuvat Kalle Päätalon torille n. klo 9.00. Lisätietoja Kalervo Tyni p. 0400 766 352.

9.00-13.00 Päätaloviikon markkinat, Kalle Päätalon tori
Miehet Keanuusta saapuvat viihdyttämään Päätaloviikon markkinakansaa, Haverisen Jamppa hoitaa soittohommat ja Schroderuksen Eero puhepuolen, lavalla nähdään myös paikallisia esityksiä ja Suomen suurin Päätalovisa. Toripaikan varaukset 4H-yhdistys, p. 0400 130 284, ei torimaksua!

Onko tämä maaliman suurin Päätalo-visa? Päätaloviikon markkinoilla klo 10.00 hauska visa kaikille pyöreäpäisille, sakeaverisille tai muuten vain aloitteleville Iijoki-sarjan lukijoille.

 • Hummoorilla höystettyihin kysymyksiin ei tarvitse osata vastata omin sanoin, vaan monivalinnoista räiskitään oikeat vaihtoehdot.
 • Monivalintakysymyksiin pääsee vastaamaan tietovisan aikana kirjautumalla älypuhelimella tai muulla mobiililaitteella osoitteessa https://kahoot.it. Osallistuminen ei ole vaikeaa, ja siihen annetaan ohjeita vielä visan alkajaisiksi.
 • Kisaan voi osallistua omalla nimellään tai - jos jo etukäteen nolostelee mahdollisia vääriä vastauksia - vaikka nimimerkillä. Tärkeintä ei ole jalo kilpailu, vaan mahoton huppailu ja lystäily Päätalon rikkaan kielenkäytön ympärillä! Parhaat palkitaan.
 • Jos visa jäi viime vuonna jostain syystä väliin, nyt on hyvä aika tulla ihmettelemään, mitä Puolangan tyttäret, Maija Saviniemi ja Sari Keskimaa ovat tällä kertaa keksineet.

Sunnuntai 8.7.2017

10.00 Päätaloviikon juhlamessu ja päätössanat, Taivalkosken kirkko ja seurakuntatalo
Juhlamessussa saarnaa Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen ja liturgina toimii lääninrovasti Tuomo Törmänen. Kirkkokuoro ja Tyrävaaran lapsikuoro laulavat messussa. Juhlamessun jälkeen seppeleenlasku sankarihaudalle ja kirkkokahvit seurakuntatalossa. Kirkkokahvien yhteydessä kesäistä musiikkia, Päätaloviikon päätössanat lausuu Kalle Päätalo –seura ry:n puheenjohtaja Raimo Aro.

Luovan kirjoittamisen jatkokurssi 5.-7.7.2018, Päätalo-keskus

 • Päätalo-instituutti järjestää Päätaloviikolla kirjoittamisen jatkokurssin, jossa käsitellään kirjoittamisen ajankohtaisia asioita, teoriaa ja tehdään harjoituksia. Harjoitusten pääpaino on jokaisen omassa tekstissä. Kurssi on tarkoitettu aikuisille proosan, runojen ja asiatekstin kirjoittamista aiemmin opiskelleille.
 • Kurssin hinta on 125 €.
 • Päivien aikataulut 5.7. klo 10-15 , 6.7. klo 10-15 , 7.7. klo 9-12.
 • Ilmoittautuminen ja kurssilla käsiteltävä teksti 8.6.2018 mennessä kati.koivukangas€taivalkoski.fi.

Olavi Virta musikaali Jokijärven PÖLKKY-teatterilla

Katso Päätaloviikon esitysajat https://www.jokijarvi.com/

Taivalkosken teatteri

http://taivalkoskenteatteri.fi/