Messukylän kirjaston

Päätalo-päivä

pe 10.11. klo 16:00-18:00

Ohjelma

klo 16:30-17:00 Topi Pikkarainen

 • Nuoren lukijan näkökulma ja lukukokemuksia Kalle Päätalon tuotannosta

klo 17:00-18:00 Eero Marttinen

 • Luento Alkutaival : itsenäisyyden etsikkoaika Kalle Päätalon silmin

Muistellaan menneitä

Kuva 1
Suomussalmen maatalousretkeläiset syyskesällä 1937. Löydätkö Kalle Päätalon?

Syksy tekee tuloaan. Vilkas, joskin viileä kesä on takana. Nyt voi hetkeksi rauhoittua vaikkapa vanhojen valokuvien pariin. Katsohan tarkasti ja kerro, jos kuvista löytyy tuttuja. Alla olevasta kuvakavalkaadista voit myös etsiä tuttuja kasvoja. Kuvat ovat Kalle Päätaloseuran arkistosta ja osaan kuvista oli merkitty joitakin henkilöitä. Kuvia klikkaamalla pääset valikkoon "Kuukauden kuva". Laitan sinne kuvien mukana olleet tiedot. Jos sinulta löytyy lisätietoa kuvien henkilöistä, laita postia näitten sivujen kautta, niin lisään tiedot kuvien yhteyteen.

Hyvää syksyä ja talven odotusta kaikille Kalle Päätalon ystäville!

Nyt se on ohi, Päätaloviikko nimittäin. Viikko vietettiin vaihtelevassa säässä. Alku- ja loppuviikosta tarkeni, mutta välillä paleltiin esimerkiksi Raatteentiellä tai kenttäratakierroksella niin, että lapaset olisivat olleet tarpeen. Mieli pysyi kuitenkin lämpimänä ja mukavia muistoja kertyi valokuvienkin muodossa.

Uutena tapahtumana oli kyläkauppakierros, joka tarjoiltiin leppoisasti Ari Jalavan johdolla. Linja-auto oli pullollaan ja kyläkauppojen kauppiaat esittelivät kyläkauppaharvinaisuuksia innokkaille vieraille.

Käyhän vilkaisemassa vuoden 2017 kuva-albumia! Albumi 2017 Perinteisen tietokilpailun voittaja ei vaihtunut tänäkään vuonna. Matti Puolitaipaleen laatimat kysymykset olivat visaisia, vaikka mies oli luvannut hieman helpottaa. Tulokset löytyvät täältä: Tietokilpailu

Uudet kotiläksytkin on annettu. Ensi vuonna kisataan taas. Tällä kertaa on vuorossa Koillismaa-sarja Tietokilpailu 2018

 

Koillismaa
Selkosen kansaa
Myrsky Koillismaassa
Myrskyn jälkeen
Mustan lumen talvi
 

Jäsentapaamisen yhteydessä pidetty uusi tietovisa kiinnosti. Tulisikohan siitä uusi perinne Päätalopäiville?

Pöötaloviikko lähestyy!

 

Kesä tuli ja on jo pitkällä. Nyt on aika suunnata ajatukset heinäkuun alkuun, eli Päätaloviikolle!

Tässäpä ote Päätaloviikon ohjelmalehtisestä:

"Taas on Taivalkoskella tiedossa hienot kyläjuhlat, kun Päätaloviikkoa vietetään 3.-9.7.2017. Kirjailija Kalle Päätalon nimeä kantavasta tapahtumasta on kasvanut vuosien varrella monipuolinen kirjallisuus- ja kulttuuriviikko jonka ohjelmassa on paljon maksuttomia tapahtumia ja mukavaa kesämenoa koko perheelle.

Taivalkoskelta löytyy vielä Kallen kirjoittamistyylille ominaista kiireettömyyttä mutta väistämättä Päätaloviikko aiheuttaa kyläkuvassa myös monenlaista haakurointia, vohkasua ja vouhottamista. Toiveenamme on että Päätaloviikko kokoaa jälleen kerran yhteen matkailijat, entiset, nykyiset ja tulevat taivalkoskelaiset, ohikulkijat ja satunnaiset matkaajat. Taivalkoskelle ovat kaikki tervetulleita ja täällä on tilaa.

Hyvää Päätaloviikkoa kaikille!"

Koko viikon ohjelman löydät tämän linkin takaa. Päätaloviikko 2017

Vuosikokouksesta poimittua

Vuoden 2017 sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Päätalokeskuksessa Taivalkoskella 23.4.2017. Seuran hallitukseen valittiin uutena jäsenenä Osmo Buller Aini Vääräniemen tilalle. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa Osmo Buller nimettiin seuran varapuheenjohtajaksi.

Yhdistys

Talouden osalta todettiin, että jäsenmaksutulot ovat suurin tulolähde, kun Opetus- ja kulttuuriministeriöltä ei ole enää saatu avustusta. Vuoden 2016 aikana seuran jäsenmäärä on noussut 44 jäsenellä. Jäsenmäärä oli vuoden lopussa 568.

Seuran standardit ovat saaneet Aini Vääräniemi ja Kati Haapasalo sekä Matti Lehti. Päätalo-Naatikan kunniakirjat luovutettiin Matti Puolitaipaleelle ja Anne Hoikkalalle.Päätalo-Naatikka

Seura on ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Päätaloviikon ohjelmaa yhdessä Taivalkosken kunnan, Kallioniemi-säätiö/Päätalo-instituutin, Taivalkosken seurakunnan sekä paikkakunnan eri yhteisöjen ja yritysten kanssa. Päätaloviikon tapahtumiin osallistui ennätysmäärä yleisöä, noin 8500 henkilöä.

Päätaloviikolla pidetyn tietokilpailun voitti Veijo Toivanen. Seuraaviksi tulivat Leo Lahtinen ja Leevi Halonen.Tietokilpailu

 Lue koko toimintakertomus täältä Yhdistys

Vuoden 2017 suunnitelmia

Seura osallistuu Päätaloviikon järjestämiseen myös tulevana kesänä. Seuran järjestämiä tapahtumia ovat mm.

 • Kulttuurikierros/hautausmaakierros Taivalkoskella
 • Tietokilpailu Päätalon kirjoistaTietokilpailu 2017
 • Kalle Päätalo-seura ry:n jäsentapaaminen, minkä yhteydessä pidetään uudenlainen tietovisa Tietokilpailu 2017
 • Lukijatapahtuma/juhlaseminaari yhteistyössä Kallioniemi-säätiön/Päätalo-instituutin kanssa
 • Juhlajumalanpalvelus ja seppeleen lasku sankarihaudoille
 • Päätaloviikon päätöstilaisuus ja kirkkokahvit

Katso täältä koko Päätaloviikon ohjelma

http://www.taivalkoski.fi/palvelut/paataloviikko-2017

Seura julkaisee Päätalosanomat-lehteä, joka postitetaan keväällä jäsenille. Päätalosanomia ja lehden aikaisempia numeroita myydään paikallisissa myyntipisteissä sekä Päätaloviikon aikana. Lehtiä voi myös tilata seuran sihteeriltä. Päätalosanomat Lehtien sisällöt

Vuoden 2017 Päätalosanomat on nyt postitettu jäsenille. Samassa paketissa matkasi myös Jokijärven Avviisi ja muuta mukavaa. Lehti tulee siis automaattisesti jäsenmaksunsa maksaneille. Postituskulujen vähentämiseksi vuoden 2017 jäsenmaksulappu on lähetetty lehden mukana. Muistathan poimia sen lukupaketin seasta! Jokainen jäsenmaksu on seuralle tärkeä!

Uutta!

Vieraile Kallen työhuoneessa ja lapsuuskodissa uudella tavalla!

 

Kallioniemessä voi kokeilla mobiiliopastusta. EU:n maaseuturahaston tukema Tarinasoitin- hanke on tuottanut Koillismaan Leaderin rahoituksella ensimmäisen version mobiiliopastuksesta. Tätä varten Kallioniemessä on ollut kaksi iPadia, joilla on voinut avata Tarinasoitin- ohjelman ja saada sen avulla omatoimisen opastuksen omaan tahtiin Kallioniemen ja myös Päätalokeskuksen kohteissa. Hanketta ovat olleet toteuttamassa Aini Vääräniemi ja Jorma Räisänen.

Tuotokseen voi käydä tutustumassa osoitteessa http://tarinasoitin.fi/kallepaatalo.

Ennätysyleisö Päätaloviikolla 2016

 • Uusi Päätalosanomat 2017 on ilmestynyt


  Päätalolaisille kevään odotetuin posti on Päätalosanomat. Tana keväänä lehteä jouduttiin odottaamaan melko pitkään, koska Päätaloviikon ohjelma valmistui tavallista myöhemmin. Halusimme sen kuitenkin mukaan postitukseen.

 • Mukavia muistoja

  Paljon on muuttunut Kalle Päätalon syntymäpitäjä. Kuva Päätaloarkisto.

 • Kuukauden kuva. Veikko Ojala

  Talvi ei tahdo tänä keväänä irrottaa otettaan Taivalkoskella. Kyllä me jo kovasti kaipaamme tätä Kalle Päätalon lapsuuskodin kesäistä tunnelmaa. Siellä muistuvat elävästi mieleen kirjojen tapahtumat.

Kuulolla

28. Huhti, 2017

Viisikanta rakennussuojelupalkinto Kallioniemelle

Kiitos Kallioniemi-säätiölle arvokkaasta työstä!Kalle Päätalon lapsuuskodin ja sen ympäristön säilyttäminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Lue ELY-keskuksen tiedote Arssinointia sivulta, jonne pääset otsikkolinkin kautta.

3. Joulu, 2015

Leenan ja Kallen liitto

Selailin vanhoja Päätalosanomia. Niissä on paljon tietoa Kalle Päätalon elämästä ja ystävistä, sekä seuran tapahtumista. Vanhoja lehtiä voi tilata yhdistyksen sihteeriltä, Anne Hoikkalalta, jonka yhteystiedot löydät Yhdistys-sivulta.